Dnes článok trochu z iného súdka. Nebudem predstavovať žiadnu technologickú novinku. Rozhodol som sa v budúcnosti podeliť aj o svoje skúsenosti z oblasti potravín, ktoré pravidelne kupujem a diétnych návykov, ktoré som si postupom času osvojil. Kým pridám články s konkrétnymi tipmi, napíšem pár slov, prečo som sa tak rozhodol urobiť a svoj jedálniček zmeniť.

To čo píšem v nasledujúcich riadkov nie sú diétne tipy a nikoho nenabádam, aby šiel rovnakou cestou.  Ako píšem aj v inej časti tejto stránky, nie som lekár a nemám medicínske vzdelanie. Nepovažujem sa ani za nutričného špecialistu. Som len diabetik, ktorý skúša na sebe rôzne postupy a o niektoré sa chce podeliť. V prípade, že sa chystáte urobiť akékoľvek zmeny v svojej diéte či kompenzácii diabetu, nerobte tak na základe článkov z internetu a poraďte sa predovšetkým so svojím lekárom. V dnešnej dobe je dôležité to zdôrazniť 🙂 .

Vrátim sa niekoľko rokov dozadu, keď som prehodnotil svoju diétu a začal klásť dôraz na celkový nižší príjem sacharidov. Štandardnú diabetickú diétu som držal od začiatku svojej choroby (1997) a vždy som si myslel, že poctivo. Nejedol som potajme sladkosti, nepil sladké nápoje, plus mínus pravidelne si meral glykémiu a dodržiaval dávky inzulínu. V istom okamihu svojho života som však zistil, že to nestačí. A tak som pristúpil k zmenám.

Celkovo môžem povedať, že v kompenzácii môjho ochorenia nastali dva výrazné, pozitívne zvraty. Zmena stravovania a možnosť kontinuálneho monitorovania glykémie.

Stravovanie

V roku 2015 som dramaticky obmedzil príjem potravín bohatých na sacharidy. Išlo o zmenu drastickú, no ako sa ukázalo veľmi pozitívnu.
Mám DM1 od 13 rokov, no vždy som bol aktívny človek a nikdy som nemal problémy s nadváhou. Skôr naopak. 175 cm a hmotnosť stabilná pod 70kg. Neskôr keď som nastúpil do stáleho zamestnania a treba povedať, že sedavého, sa moje návyky zmenili. Menej pohybu, viac jedla. Začal som priberať, chvíľu som tomu nevenoval pozornosť, no keď som mal 82kg prišiel zlom.
Po jednej návšteve Prahy, kde som vypil „pár pív“ my vyskočila glykémia nad 20 mmol/l, opuchli mi členky a niekoľko dní som sa nevedel zbaviť ani vysokej glykémie ani opuchnutých nôh.

Zľakol som sa.
Niekedy človek potrebuje dostať facku. „Back to basics“ (späť k základom) ako sa vraví. Začal som znova študovať nutričné zloženie potravín (aj tých ktoré mi boli 15 rokov notoricky známe), glykemický index a pod. Prečítal som pár webov, štúdií, kníh a dokonca som si zaobstaral knihu lekárskej fyziológie pre študentov medicíny, aby som si vedel fakty rozlíšiť od „faktov“.

Nešiel som po žiadne konkrétnej diéte, zostavil som si ju sám a treba povedať, že jednoducho. Žiadna raketová veda. Vyhodil som som z jedálnička všetko pečivo, cestoviny a celkovo múčne výrobky, ryžu a vôbec všetko čo má vysoký podiel sacharidov. Akýchkoľvek.
Zároveň som sa zameral na potraviny s vysokým glykemickým indexom a obmedzil ich. Prestal som úplne piť pivo. Úplne. Dokonca som sa na čas vzdal aj zemiakov – hoci s odstupom času musím priznať, že som im trochu krivdil 🙂 .
Začiatky bez pečiva a múky boli zúfalé. Väčšina obľúbených jedál ostala v zabudnutí. Ale keď som videl aké to má pozitívne dôsledky na moje výsledky, zahryzol som sa do toho a pokračoval. Jedol som mäso, zeleninu, syry, orechy a kadečo iné. Začal som viac experimentovať s novými jedlami, Nie vždy úspešne. Boom bielkovinových výrobkov ešte nebol.

Výsledok za približne 6 mesiacov bol povzbudzujúci.
Hmotnosť z 82 kg späť na 70kg.
Lantus (bazálny inzulín) z 29j denne na 18j denne – čiže o tretinu menej
Humalog (bolus inzulín) z cca 24j denne na cca 12j – čiže približne o polovicu menej
Hba1c (glykovaný hemoglobín) z cca 7,5 na hodnoty okolo 6,0 – 6,5

Inzulín som musel začať znižovať okamžite, pretože zhruba po 2-4 týždňoch, keď sa telo naštartovalo, začali pribúdať hypoglykémie. To je potrebné konzultovať s lekárom. 
V tomto stravovacom móde som zotrval približne 2 roky a vyššie spomenutých potravín som sa ani nedotkol.

CGM a Freestyle Libre

Druhý výrazný zlom nastal keď som sa dostal k senzorom na CGM a najmä k prídavným monitorovacím zariadeniam. Možnosť sledovať svoju glykémiu doslova na minútovej báze priamo na smartfóne, či hodinkách, zmenilo moje vnímanie aj stravovacie návyky. Všetky teoretické poznatky, som si mohol odskúšať v praxi. Najmä teoretické poznatky o glykemickom indexe potravín, ktoré z tabuliek dokážem odskúšať priamo na svojom tele. Keď danú potravinu zjem, hneď vidím či glykémia rastie raketovo rýchlo alebo pozvoľne. Prípadne či nerastie vôbec. S podrobným záznamom o vpichnutom inzulíne tak viem aj pružnejšie reagovať. Podobne ako s jedlom radšej viackrát v menších dávkach podľa potreby a podľa toho čo zjem. Všetko samozrejme konzultujem so svojou lekárkou.

Vďaka technológiám som sa pozvoľne vrátil k niektorým „zakázaným“ potravinám. Hoci ryžu jem len výnimočne (možno 4-5x do roka), v zemiakoch sa neobmedzujem, no jem ich takmer výhradne varené. Pizzu ani iné bohato múčne jedlá nejem dodnes. Vrátil som sa k pivku 🙂 . Naučil som sa návyky, ktoré vedia u mňa jeho vplyv na vysokú glykémiu takmer úplne eliminovať – samozrejme ak sa pije s mierou. Na druhej strane som napríklad čiastočne obmedzil mliečne jedlá (napr. mliečne polievky), ktoré pôvodne v mojom zozname „zakázaných potravín“ neboli. Zistil som totiž, že mi spôsobujú rýchly nárast glykémie, ihneď po zjedení. Učím sa jesť + kompenzovať to každý deň.

Dnes si stále držím stabilnú hmotnosť 71-73kg v závislosti od aktivity a Hba1c na úrovni do 6,5. Nestažujem sa 🙂

V návrate k „normálnejšiemu“ jedálničku mi pomohol aj nástup niektorých nových potravín. Napr. bielkovinových chlebov, cestovín aj niektorých múk. A práve o niektoré z nich sa s Vami chcem podeliť v niektorých ďalších článkoch. Taktiež budem rád ak sa v komentároch podelíte o niektoré aj Vy.

Predtým Vám želám krásne Vianoce.
Jedzte počas nich sacharidy s mierou a ak už treba „zhrešiť“, doprajte si k tomu aspoň prechádzku.

Páčia sa Vám naše články?

Prihláste sa na odber noviniek a my Vám dáme vedieť keď bude niečo nové